Friday, January 8, 2010

Gen Y: Permata Yang Hilang

Assalamualaikum...friends

Alhamdulillah, Allah give me chance to listen to a talk show in my campus.That s so nice about Generation Y.What is the gen Y refers to? actually they are person born from 1982-2000.Then starting from 2001 onwards are gen Z.But, what is best about the talk is Ustaz Hasrizal, well known as saiful Islam from name after his blog also are the person involve.Actually he is Gen X person hihi.
These all that I take from the talk.I just jotted down something I think may beneficial of us and ME as well.

The talk is about generasi Y escpecially in malaysia yg kita boleh katakan makin hilang permatanya, dari banyak segi, ilmu dan amal.Pemuda dan pemudi adalah aset negara dan zaman ini lah zaman atau tahap dimana semua orang jelous.Ye lah, budak2 nak cepat jd besar.and Orang tua pun ada yg nak jadi muda.Zaman tenaga masih ada lah katakan...

Jadi, 3 orang panel; Prof Rashidi from A n E department yag terjun jadi ustaz , Kak Jazimah, senior 5 Medic dan Ustaz Saiful Islam.mengupas topik ini, macam mana gen Y ini boleh berubah dan mengilap potensi diri.

Gen Y ada determination but usaha how??
Jwpan by Ustaz:Tukar kata hati
2)Puji diri sendiri tp disandarkan kepada Allah
3)Buat ayat yg menghasilkan diam.

Kata2 Ustaz yg sy rasa menarik.
1)Mengubah diri untuk menjadi hebat, it is not an option it is a MUST!
2)Syurga/heaven only for great people.
3)You have just to believe
4)Bertanding dgn diri sendiri
5)Jangan berpuas hati dengan apa yg ada di negara/diri sendiri.Do more.
6)Learn social behaviour in history.
7)Kalau hati saya dah bulat, tak ada siapa yg dapat menghalang.
8)keyboard warrior( new vocab)- a person who good online, but in reality become robot
9)Utk jadi org hebat:
-perlu jadi pekak sesekala
-Du'a yang ikhlas

Pemuda hebat berdasarkan fizikal,apa yg pemudi dpt sumbang
Answered by Senior Jazimah
-Wanita dapat melahirkan PEJUANG YG HEBAT.
bagaimana?
MELAHIRKAN AnAK YG HEBAT dgn
-seorang wanita perlu memiliki personaliti unggul
-boleh memimpin
-ilmu
-solehah

I hope this will make as a guidance to me and all
If dont understand can ask:)

1 comment:

um. masyitah said...

salam
TQ ya atas perkongsian ni.
rasa cam nak balik belaja jer bila baca entry ni.